Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Εξερεύνηση Σπηλαιοβάραθρο "ΤΣΙΚΟΥΡΕΛΙ" Ν. Βοιωτίας
Το Σάββατο 14/5/2011 εξερευνήσαμε ένα σπηλαιοβάραθρο στην τοποθεσία Τσικουρέλι στον Νομό Βοιωτίας.
Το βάραθρο το εντόπισε ο φίλος μας και οδηγός μας κ. Κώστας, που μας έχει βοηθήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε πληροφορίες και εντοπισμό νέων σπηλαίων και βαράθρων.
Η αλήθεια είναι ότι μην γνωρίζοντας τι θα συναντούσαμε στο εσωτερικό του, η έκπληξή μας ήταν ευχάριστη όταν τελικά είδαμε ότι επρόκειτο για ένα αξιόλογο σπήλαιο με τελικό βάθος 35 μέτρα περίπου και στολισμένο!
Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1945 εκεί είχαν ρίξει, μετά από την εκτέλεση τους, τρία άτομα από το Κόκκινο (Πατέρα και 2 γιούς).
Ο κ. Παναγιώτης κτηνοτρόφος της περιοχής 70 ετών μας διηγήθηκε όλο το περιστατικό!
Το σπηλαιοβάραθρο αποτελείται από 2 αίθουσες.
Το πρώτο κατέβασμα είναι 20 μέτρα και οδηγεί στην πρώτη αίθουσα που έχει μήκος 43 μέτρα πλάτος 8 μέτρα και ύψος μέχρι και 10 μέτρα με αξιόλογο στολισμό.
Στο βάθος της αίθουσας υπάρχει κατέβασμα 7 μέτρων με αντιστήριξη κι από εκεί μικρό άνοιγμα στο τέλος κλεισμένο με πάρα πολύ λάσπη.
Στα μισά της πρώτης αίθουσας μετά από αναρρίχηση 5 μέτρων υπάρχει παράθυρο και από εκεί ένα κατέβασμα 13 μέτρων, που καταλήγει στην δεύτερη αίθουσα με μήκος 15 μέτρα πλάτος 6 μέτρα και ύψος μέχρι και 15 μέτρα, με εντυπωσιακό στολισμό!!!
Το σπ/βάραθρο ΤΣΙΚΟΥΡΕΛΙ είναι από τα πιο αξιόλογα απ όσα έχουμε δει μέχρις στιγμής στην ευρύτερη περιοχή.

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!