Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΗΛΙΝΑ - ΠΗΛΙΟ (Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ) 13 - 14/3/2010

Μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨ΜΗΛΙΝΑ Ονειρικό Χωριό¨  πήγαμε στην Μηλίνα του Νομού Μαγνησίας, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαρτίου, για να εξερευνήσουμε διάφορα σπήλαια και βάραθρα της ευρύτερης περιοχής.
Τα δραστήρια μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μηλίνας είχαν από καιρό συλλέξει πληροφορίες και είχαν κάνει προσωπικές έρευνες (ψαχτήρι) για τον εντοπισμό σπηλαίων και βαράθρων που υπάρχουν στην περιοχή τους, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη τους, ως μέρος της τοπικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου.
Δυστυχώς δεν είναι κι εκεί λίγα τα φαινόμενα καταστροφής των σπηλαίων, κυρίως από απόθεση απορριμμάτων…
Στην διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος αυτού διημέρου εξερευνήθηκαν τα κάτωθι σπήλαια και βάραθρα:
 • Σπήλαιο Φούλας (20 μέτρα μήκος -10 μέτρα βάθος, όμορφος διάκοσμος)
 • Ανώνυμο Μικρό Βάραθρο στην περιοχή Άγιος Κυριάκος (7 μέτρα χωρίς σπηλαιολογικό ενδιαφέρον).
 • Βάραθρο στα Μάρμαρα (25 μέτρα βάθος διανοιγμένο σε παλιό λατομείο Μαρμάρου με σχετικά όμορφο διάκοσμο).
 • Σπήλαιο στον Γκρεμό (χρησιμοποιείται ως στάνη χωρίς ιδιαίτερο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, πολύ δύσκολη πρόσβαση).
 • Βάραθρο Γκουτζίνη (30 μέτρα συνολικό βάθος, όμορφος διάκοσμος)

Επίσης μεταβήκαμε στην περιοχή του Ξηρόκαμπου, όπου υπάρχουν 2 καταβόθρες.
Το υψόμετρο της περιοχής εκεί είναι αρκετά χαμηλό μόλις 21 μέτρα η είσοδος της πρώτης καταβόθρας και 19 μέτρα της δεύτερης.
Η μία μάλιστα καταβόθρα είχε χρήση ως ¨Ψυγείο¨ κάποτε, λόγω του παγωμένου αέρα που έβγαινε απο το στόμιο της, αλλά σήμερα είναι κλειστή από φερτά υλικά, όπως επίσης κλειστή είναι και η είσοδος της άλλης καταβόθρας.
Η μεταξύ τους απόσταση είναι σε ευθεία 200 μέτρα περίπου και η απόσταση από την θάλασσα όπου και κατέληγαν παλαιότερα τα νερά τους, είναι περίπου 1200 μέτρα.
Υπάρχει μια σκέψη να γίνει μια προσπάθεια διάνοιξης για να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε αυτές τις δύο καταβόθρες.
Στα σχέδια μας ήταν να εξερευνήσουμε ακόμα ένα σπηλαιοβάραθρο στο Παλαιόκαστρο που είναι γνωστό από παλιά και έχει βάθος 25 μέτρα περίπου (υπολογισμός με ρίψη πέτρας), για το οποίο υπάρχουν αναφορές πως έχουν κατέβει κάποιοι ντόπιοι με ανεμόσκαλα και περιέγραψαν πως έχει διάκοσμο και υπάρχουν δύο στενοί διάδρομοι τους οποίους δεν ερεύνησαν.
Δυστυχώς όμως κάποιος έριξε στο πρώτο πατάρι του σπηλαιοβαράθρου σε βάθος 5 μέτρων ένα σκύλο και ένα τσουβάλι με εντόσθια ζώων με αποτέλεσμα η οσμή που αναδυόταν να κάνει την κάθε προσπάθεια κατάβασης πολύ δύσκολη.
Έτσι το αφήσαμε για την επόμενη επίσκεψή μας στην περιοχή ελπίζοντας πως οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες… Ήδη κατά την παραμονή μας μάθαμε και για την ύπαρξη κι άλλων βαράθρων και σπηλαίων στην περιοχή αλλά ο χρόνος μας ήταν πολύ περιορισμένος, έτσι θα κανονίσουμε μια επίσκεψη στο μέλλον για την συνέχιση των εξερευνήσεων.
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους κατοίκους για την φιλοξενία τους και την πολύτιμη βοήθεια τους, τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου "ΜΗΛΙΝΑ Ονειρικό Χωριό" και ειδικότερα τους: κ.Νίκο Μπαζάνη, κ.Κώστα Γκουτζίνη, κα.Φούλα Βαϊτση, κ.Στάθη Τσιμιτρέα, κ.Νίκο Πανούκλα και κ.Μπάμπη Μαντούδη.

*Τιμητικά μιας και κάποια από τα σπήλαια δεν είχαν ονομασία δώσαμε σε 2 από αυτά, ( Φούλας και Γκουτζίνη) τα ονόματα των ανθρώπων που μας τα υπέδειξαν.


Φωτογραφίες
(Θανάσης Ξανθόπουλος)

2 σχόλια:

 1. Νικος Μπαζανης19 Μαρτίου 2010 - 3:27 μ.μ.

  Νίκος Μπαζάνης είπε...

  θάνο μου, εκ μέρους της "Μηλίνας ονειρικό χωριό" θέλω να σου εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήριά μας για την καταπληκτική δουλειά σας. Πραγματικά η δουλειά σας αποτελεί υπόδειγμα του οργανωμένου εθελοντισμού καιτης προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο. Νίκος Μπαζάνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ κ. Νίκο Μπαζάνη σας ευχαριστούμε πολύ για ολα!
  Φυσικά οι εξερευνήσεις θα συνεχιστούν στην Μηλίνα μιας και λόγω του περιορισμένου χρόνου, δεν προλάβαμε να δούμε ολα τα σπήλαια της περιοχής.
  Ελπίζω λοιπόν πολύ σύντομα να ξαναέρθουμε στην Ομορφη και Φιλόξενη Μηλίνα!
  Με εκτίμηση
  Θανάσης
  Ξανθόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!