Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ "ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΝΑ" 27/2/2010









Το Σάββατο 27/2/2010 μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και του Ποσειδώνα πραγματοποιήσαμε εξερεύνηση σε ένα σπηλαιοβάραθρο άγνωστο σε εμάς, κατόπιν υπόδειξης του, από τον κ. Αντώνη Δρίβα, κτηνοτρόφο της περιοχής.
Ο κ. Δρίβας το είχε κατέβει αρκετές φορές μιας και συχνά χρειάστηκε να βγάλει από μέσα ζώα από το κοπάδι του που είχαν πέσει μέσα.
Ο ίδιος μας ανέφερε πως στην μια πλευρά του σπηλαίου υπήρχε ένα μικρό κατέβασμα στο οποίο δεν είχε μπει και δεν ήξερε αν το σπήλαιο συνέχιζε κι άλλο.
Έτσι ακούγοντας αυτά αποφασίσαμε να το εξερευνήσουμε και εκείνος πολύ πρόθυμα μας οδήγησε πολύ κοντά στην τοποθεσία που βρίσκεται.
Το σπηλαιοβάραθρο αυτό βρίσκεται σχετικά κοντά με την γνωστή Τρύπα του Βοριά.
Το ονομάσαμε Σπηλαιοβάραθρο στην Στέρνα επειδή πολύ κοντά του και δίπλα στην ρεματιά που βρίσκεται υπάρχει μια παλιά πετρόκτιστη στέρνα.
Αν και ρωτήσαμε μήπως το σπήλαιο έχει κάποια ονομασία, από τους ντόπιους, μας απάντησαν αρνητικά και έτσι το βαφτίσαμε εμείς...
Μετά από μια μικρή αλλά απότομη κατάβαση 4 μέτρων βρεθήκαμε σε έναν θάλαμο με διαστάσεις 8 μέτρα μήκος και 3 περίπου πλάτος.
Μέσα στην αίθουσα αυτή σε ένα μικρό κοίλωμα υπάρχει μια φωλιά Μπούφων που λίγο τρομαγμένοι η αλήθεια χώθηκαν πιο βαθιά σε μια εσοχή και κάθονταν ακίνητοι περιμένοντας να έρθει η ωρα να φύγουμε και να τους αφήσουμε στην ηρεμία και την ησυχία τους…
Στην Βόρεια πλευρά της αίθουσας αυτής υπάρχει ένα μικρό κατέβασμα που φαινόταν να οδηγεί σε βαθύτερο επίπεδο αλλά ήταν πολύ στενό για να περάσουμε.
Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά με τα σπηλαιολογικά σφυριά του αρματώματος και μετά με μια βαριοπούλα να προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα μεγαλύτερο πέρασμα.
Τελικά μετά από προσπάθειες περίπου 2 ωρών πρώτος ο Άγγελος Βλαχόπουλος και κατόπιν ο Νίκος Μουντζούρης κατάφεραν να μπουν και να κατέβουν στα ενδότερα του σπηλαίου.
Κατέβηκαν συνολικά 15 μέτρα και βρήκαν μια μικρή αίθουσα 15 μέτρων μήκους και 3 μέτρων πλάτους με λίγο σχετικά διάκοσμο χωρίς κάτι άλλο ιδιαίτερο.
Φτιάχτηκε ένα πρόχειρο σκαρίφημα και από την Έφορο Αρχείου δόθηκε στο Σπηλαιοβάραθρο στην Στέρνα το ΑΣΜ 10084.

*Τα μέλη της ομάδας εξερεύνησης ηταν απο Ε.Σ.Ε οι: Αγγελος Βλαχόπουλος, Θανάσης Ξανθόπουλος, Γιάννης Τσακανίκας και Αλέξανδρος Τσεκούρας και απο τον Ποσειδώνα οι: Στάυρος Αποσπόρης, Χρήστος Κιοσέογλου, Νίκος Μουτζούρης και Γιώργος Ξηνταβελόνης.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!